Cilt Bakım Rutini Nasıl Olmalıdır? 3 Temel Adım
Harika bir cilt sadece bir DNA meselesi değildir – aslında günlük alışkanlıklarınızın aynada gördükleriniz üzerinde büyük bir etkisi vardır. Ancak okuduklarınıza bağlı olarak, nasıl nemlendireceğinizden UV ışınlarından nasıl korunacağınıza kadar her konuda baş döndürücü sayıda görüş vardır. Nihayetinde, cildinizin bakımı tamamen kişiseldir. İşte tüm bu gürültünün arasından sıyrılmak için aklınızda bulundurmanız gerekenler:
Temizleme – Yüzünüzü yıkamak.
Tonikleme – Cildin dengelenmesi.
Nemlendirme – Cildi nemlendirme ve yumuşatma.
Herhangi bir cilt bakım rutininin amacı, cildinizi en iyi şekilde çalışacak şekilde ayarlamak, üzerinde durduğunuz sorunları gidermek veya alanları hedeflemektir. Ancak temelde bu 3 rutin asla atlanmaması gereken noktalardır.
Cildinizin ihtiyaçları yaşla birlikte değiştikçe, kullandığınız ürünler de değişecektir. Yine de, “mesele mükemmeli yaratmak değildir”. Bu üç adımın cildinizi güçlendiren ve gününüze zemin hazırlayan günlük ritüeliniz olmasına önem gösterin.
Zaman Tanıyın
Cilt bakım ürünlerinin arkasındaki bilim uzun bir yol kat etti, ancak yine de anında çözüm diye bir şey yok. Faydaları görmek için zamana ihtiyacınız var. Sonuçlar yalnızca tutarlı kullanımla görülür. Genel olarak, bir farkı fark etmek için bir ürünü günde bir veya iki kez olmak üzere en az altı hafta boyunca kullanmayı hedefleyin.
Temizleme
New York’lu dermatolog Dr. Carlos Charles, yüzünüzü yıkamanın her rutinin en temel ve vazgeçilmez adımı olduğunu söylüyor. “Cildimiz her gün çevresel kirleticiler, kir ve nazikçe temizlenmesi gereken diğer faktörlerle temas eder.” Gözeneklerin tıkanmasını, donukluğu ve akneyi önlemek için sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez yıkayın.
Yüz Temizleyicinizi Bulun
Doğru formül cildinizi temel, sağlıklı yağlardan arındırmadan temizler. Peeling ürünlerini kullanırken ağırdan alın (haftada bir kez kullanın) ve ezilmiş ceviz kabuğu veya aşındırıcı içerikli olanlardan kaçının.
Komedojenik Olmayan Ne Demek?
Bu terim sıklıkla ürün etiketlerinde yer alır ve cilt bakım uzmanları tarafından kullanılır ancak her zaman basit ve açık bir dille tanımlanmaz. İşte hızlı bir açıklama: Bir ürün komedojenik olmadığını söylüyorsa, cildi, salgı bezlerini veya kıl folikülünü tahriş ederek gözenekleri tıkamaması, akneyi tetiklememesi gerektiği anlamına gelir. Ancak bu FDA tarafından tanımlanmamıştır ve birçok şirket bir ürünün komedojenik olarak kabul edilip edilmeyeceğini belirlemek için iç testlerini yapmaktadır. Bilinen bazı yaygın komedojenik bileşenler hindistan cevizi yağı ve kakao yağıdır. Tipik olarak, bir ürün ne kadar az bileşen içerirse, herhangi bir reaksiyona neden olup olmayacağını belirlemek o kadar kolay olur.
Tonikleme
Tonik Nedir?
Tonikler temizlikten sonra ve başka bir şey sürmeden önce yapılmalıdır diyen uzmanlara göre: Toniğin geleneksel uygulama yöntemi, bir pamuk pedi ürüne doyurmak ve yüzünüzden geçirmektir. Ancak bunun sonunda çok fazla ürün kullanmakla kalırsınız.
Tonik Nasıl Kullanılır?
Çoğu kişi için “tonik” kelimesi 80’li yılların acı veren sıkılaştırıcılarını akla getirir. Orijinali, yağlı cildi kurutmak ve temizliğin ardından kalan kiri çıkarmak için kullanılan alkol bazlı bir üründür. Ancak günümüz formülleri evrim geçirdi. Bunları takviye olarak düşünmek gerekir. Bu ince sıvılar ekstra bir besin maddesi sağlayarak rejiminizdeki diğer ürünlerin daha iyi emilmesine yardımcı olurken cildinizi de dengeliyor. Çoğu uzman ise toniği isteğe bağlı kullanıyor. Diğer ürünlerinizde bulunmayan belirli içerikleri eklemek veya cildi yenilemek için başka bir katman eklemek için iyi bir yol olabileceğini söylüyor. Eğer zamanınız ve isteğiniz varsa, işte aramanız gereken bazı kahraman içerikler:
- Alfa ve beta hidroksi asitler gözenekleri tıkayabilen ölü cilt hücrelerini nazikçe temizler, güneşten zarar görmüş cildi iyileştirir ve donukluğu en aza indirir.
- Hiyalüronik asit nemlendirmeyi artırır, cildi nemlendirir ve ince çizgileri hafifçe tedavi etmek için cildi dolgunlaştırır.
- Gül suyu ve yeşil çay tahrişi yatıştırır ve anti-enflamatuar etki ile kızarıklığı azaltır.
- Cildinizi yaşlandırabilecek serbest radikallere günlük maruziyetle savaşmak için E ve C vitamini kullanabilirsiniz.
Serumlarla Tedavi
Basitçe söylemek gerekirse, serumlar güçlü cilt dostlarıdır. Konsantre dozlarda aktif bileşenlerle dolu olan bu iksirler, koyu lekelerden kırışıklıklara kadar bir dizi sorunu hafifletebilir. Belirli bir sorununuz olmasa bile, günlük zararlı etkilerden korunmak için herkesin sabahları genel bir antioksidan seruma ihtiyacı vardır. İçerikler için “sınırsız seçenek” olsa da belirli sorunların üstesinden gelmek için şu ürünleri arayın:
- Nem kaybını önlemek için hidrasyonu hapsetmek ve bariyer fonksiyonunu (cildinizin üst tabakası) güçlendirmek için hyaluronik asit.
- C Vitamini donuk cildi aydınlatmaya ve sürekli kullanımda koyu lekeleri azaltmaya yardımcı olur.
- Retinol, B3 vitamini, peptitler, vücuttaki çizgileri ve cilt sarkmasını önlemeye yardımcı olan proteinler olan kolajen ve elastin üretimini uyarmak için.
- Kolloidal sülfür, niasinamid inflamasyonu azaltarak kızarıklık ve tahrişi yatıştırır ve antimikrobiyal etkileri ile akneyi iyileştirir.
Yararlı İpuçları ve Püf Noktaları
Birden fazla sorununuz varsa, birden fazla formül kullanmak isteyebilirsiniz. Farklı bölgeleri farklı ürünlerle tedavi etmeniz en doğru öneridir. Belki her yerde bir C vitamini serumu kullanacaksınız ama sonra sadece birkaç noktadaki hiperpigmentasyon için başka bir serum süreceksiniz. Olası reaksiyonlardan kaçınmak için herhangi bir kombinasyonu mutlaka dermatoloğunuza danışmalısınız.
Zamandan tasarruf etmek için serumu nemlendiricinize karıştırmayı denemeyin. Bu serumun etkili bir şekilde emilme kabiliyetini azaltır. Ürünler teker teker uygulanmalıdır.
Tüm serumlar aynı sıklıkta uygulanmaz. Bu, içeriğe göre değişir. Sabahları antioksidanları tercih edebilirsiniz çünkü size çevreden ek koruma sağlarlar çünkü çoğumuz yeterince güneş kremi kullanmıyoruz. Yine de bazı bileşenlerin en iyi şekilde faydalanmak için gece sürüldüğünden emin olmalıyız. Örneğin Retinoller güneşe dayanıklı değildir ve gündüz uygulandıklarında bozulurlar. Sonuç olarak: Etiket talimatlarını mutlaka dikkatlice okumalısınız.
Nemlendirici
Bir nemlendiricinin en temel işlevi cildi nemlendirmek ve yumuşatmaktır. Esasen, nemlendiriciler cildin dış katmanlarından su kaybını önlemeye yardımcı olur. Ayrıca ciltte doğal olarak bulunan koruyucu yağları ve seramidler gibi diğer yapı taşlarını da tamamlayabilirler. Bu, doktorların tüm cilt tipleri için yıl boyunca kullanılmasını önerdiği bir üründür. Yaşlandıkça cilt doğal olarak nem tutma yeteneğini kaybeder. Yüzünüzü yıkama gibi günlük aktiviteler de doğal nemlendiricileri yüzeyden uzaklaştırabilir. Herkesin neme ihtiyacı vardır, ancak nemlendiricinizin dokusu cilt tipinize göre farklılık gösterecektir.
Gündüz ve Gece Kremi Arasındaki Farklar Nelerdir?
Sabahları uyguladığınız kremler, cildinizi evden çıktığınızda karşılaşacağınız çevresel saldırganlardan korumak için donatılmıştır. Birçoğu kirliliğe dayalı serbest radikalleri en aza indirmek için antioksidanlar ve sizi ultraviyole radyasyondan korumak için güneş koruyucu içerir. Genellikle hafif bir kıvama sahiptirler. Gece kremleri ise hücresel dönüşümü hızlandırmak ve koyu lekelere karşı koymak için retinol gibi bileşenlerle almış olabileceğiniz hasarları onarmaya odaklanır. Bu kremler aynı zamanda akşamları doğal olarak düşen nem seviyelerini, genellikle zengin, kalın bir doku oluşturan yumuşatıcılarla yeniler.
Göz Kremleri
Göz kremi olmadan hayatta kalabilir misiniz? Kesinlikle evet. Ancak, hiperpigmentasyon, kuruluk veya şişkinlik gibi belirli endişeleriniz varsa, bir tane denemek isteyebilirsiniz. Göz çevresindeki cilt oldukça ince ve hassastır ve diğer bölgelere göre tahriş edici bileşenlere tepki verme olasılığı daha yüksektir. Bu nedenle, dermatologlar genellikle potansiyel hassasiyeti göz önünde bulunduran ve daha tolere edilebilir aktif bileşen konsantrasyonlarına sahip bir göz kremi önermektedir.
Göz altı torbaları ve enflamasyon için kafein, peptitler ve hyaluronik asidin yatıştırıcı olabilir. Koyu halkalar, görünür damarlardan veya daha koyu cilt tonlarında yaygın olan gerçek renk değişikliğinden kaynaklanabilir. C vitamini, kojik asit ve niasinamid gibi aydınlatıcı içeriklere bakmak iyi olabilir.
Güneş Koruyucuyu Sakın Unutmayın
Uzmanlar bir konuda hemfikir: Güneş kremi en önemli cilt bakım ürünüdür. Yıl boyunca uyguladığınız rejimin bir parçası olarak son derece önemlidir. Günlük ve tutarlı güneş kremi kullanımı, ince çizgilerin ve kırışıklıkların, dokusal kusurların ve gözeneklerin görünümünde zaman içinde meydana gelen değişikliklerin önlenmesine yardımcı olur. Daha da önemlisi, günlük güneş kremi kullanımı bazı cilt kanserlerinin oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Hatırlamayı kolaylaştırmak için uzmanlar, en az 30 geniş spektrumlu SPF içeren günlük bir nemlendirici kullanılmasını önermektedir.
Güneş Koruyucu Formüllerin Anlamak
Hangi güneş kreminin cildiniz için en iyi ve en güvenli olduğu konusunda pek çok tartışma vardır. Formüllerde iki tür bileşen vardır:
Oksibenzon ve oktinoksat gibi kimyasal bileşenler, ultraviyole ışıktan kaynaklanan hasarı önlemek için cildinize emilir.
Artıları: Hafif, uygulaması kolay ve cilt üzerinde şeffaf.
Eksileri: Hassas cilde sahip olanları tahriş edebilir ve reaksiyonlara neden olabilir.
Titanyum dioksit ve çinko oksit gibi fiziksel bileşenler, UV ışınlarının vücudunuza girmesini engellemek veya saptırmak için cildinizin üzerine oturur.
Artıları: Çok az tahriş riski veya sağlık endişesi.
Eksileri Özellikle koyu cilt tonlarına sahip kişilerde ciltte genellikle beyaz veya grimsi bir renk tonu bırakır.
İpucu: Genellikle fiziksel ve kimyasal engelleyici bileşenlerin kombinasyonunu içeren güneş kremleri kullanılırsa bunlar hem UVA hem UVB ışınlarına karşı koruma sağlar.
Güneş Kremi 101
Temel kural şudur: Güneşe maruz kalmadan 30 dakika önce güneş kremi uygulayın ve en az iki saatte bir tekrar uygulayın. Kimyasal güneş kremleri doğrudan temiz cilde uygulanmalıdır, fiziksel engelleyiciler ise cilt bakım rejiminizde en son, ancak makyaj yapılmadan önce uygulanabilir. Yüzünüzü ve vücudunuzun açıkta kalan bölgelerini kaplamak için yaklaşık iki yemek kaşığı güneş kremi uygundur; bu miktarın içinde, yüzünüzü kaplamak için nikel büyüklüğünde bir topak kullanın.
Görüşlerine başvurulan tüm uzmanlar bir konuda hemfikir: Güneş kremi, tartışmasız en önemli cilt bakım ürünüdür. Yıl boyunca uyguladığınız rejimin bir parçası olarak son derece önemlidir. Günlük ve tutarlı güneş kremi kullanımı, ince çizgilerin ve kırışıklıkların, dokusal kusurların ve gözeneklerin görünümünde zaman içinde meydana gelen değişikliklerin önlenmesine yardımcı olur.
Cilt Bakımı ile alakalı detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilir, web sitemizi ziyaret edebilir, uygulama sonuçlarını görmek için instagram sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.